Nieuwe CD: Lunch Music

Deze week verscheen Lunch Music, een CD van Slagwerk Den Haag en Silbersee met nieuw werk van Yannis Kyriakides. Voor de release is een samenwerking aangegaan met het label Unsounds

Eerder schreef Kyriakides in opdracht van SDH de muziek voor de dans/muziektheatervoorstelling Naked Lunch naar het gelijknamige boek van William Burroughs. Deze voorstelling is een coproductie van het Groningse dansgezelschap Club Guy & Roni, SDH en Silbersee. Kyriakides werkte zijn partituur vervolgens om voor het concertpodium en daarmee was Lunch Music geboren. Een cyclus van ruim tweeënhalf uur voor drie slagwerkers, drie zangers en elektronica die integraal op de nieuwe CD te beluisteren is. 

Voor zijn werk liet Kyriakides de vele stemmen en personages van de roman Naked Lunch tot zich spreken. Kyriakides: "Deze stemmen heb ik vervolgens ontleed in geluiden, tekst, expressie en communicatieve gebaren. De muziek is ontstaan door het opknippen en vervolgens herordenen van de originele tekst. De nieuw ontstane vocale en ritmische structuren vertellen een nieuw verhaal, als een echo van de excentrieke, weerbarstige stem van Naked Lunch".

Het vertrekpunt is de ruis van een platenspeler, waarna hallucinerende en verontrustende klanken zich ontvouwen. De drie slagwerkers creëren droge klanken middels stenen, pick-up's en houten dozen. Met elektronische effecten controleren en manipuleren zij de drie zangers terwijl er af en toe flarden van populaire muziek uit de jaren vijftig voorbijkomen. Flarden die er tevergeefs aan proberen te herinneren dat alles goed komt...

Componist Kyriakides werkte eerder samen met SDH en Silbersee, een samenwerking die met deze cd een nieuwe dimensie krijgt. "We werken al jaren intensief samen; ik zie dit als een bekroning", vertelt Fedor Teunisse, artistiek directeur van SDH. "In het oeuvre van Yannis vormt de relatie tussen taal en muziek een zeer belangrijk onderdeel. In Nederland kennen we geen enkele andere componist die zich op hetzelfde niveau met deze beide elementen bezighoudt. Yannis heeft bovendien ervaring met dans, affiniteit met en kennis van vele muzikale stromingen en is een zeer origineel denker. Dat maakte hem de ideale componist om de dans/muziektheatervoorstelling Naked Lunch en aansluitend de compositie Lunch Music mee te realiseren. 

Lunch Music is voor 20 euro (incl. verzendkosten) te bestellen in onze webshop

Deel deze pagina

Kantoor

Piet Heinkade 5
1019 BR Amsterdam
info@slagwerkdenhaag.nl

Privacy statement

Studio

Labs55
Lulofsstraat 55
2521 AL Den Haag