Hammer Music

Samenwerking met pianist Ralph van Raat

Slagwerk Den Haag en pianist Ralph van Raat nemen in het unieke programma ‘Hammer Music’ gezamenlijk – voorzover wij weten voor het eerst sinds John Cage zijn Prepared Piano werken schreef - de identiteit van pianist en slagwerker onder de loep.

‘Pi-a-no; muziekinstrument waarbij door het indrukken van toetsen hamertjes met snaren in aanraking worden gebracht’ (van Dale)

Hoewel je het in eerste instantie misschien niet zou denken, hebben piano en slagwerk veel gemeen. In een piano worden de snaren immers aangeslagen door een vilten hamertje. De bekende componist John Cage maakte in het verleden al gebruik van dit gegeven door – in eerste instantie uit pure noodzaak bij gebrek aan slagwerk - een piano te bewerken in zijn zoektocht naar nieuwe klankmogelijkheden. De wereld van pianohamers zou nooit meer hetzelfde zijn.

Slagwerk Den Haag en Ralph van Raat voorzien de percussieve kant van de piano van nieuwe invalshoeken met bestaande composities van onder anderen Cage, Lachenmann, en Rzewski maar ook met nieuw werk van componisten zoals Mayke Nas. De luisteraar wordt verrast door eindeloze mogelijkheden. Want wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer de snaren worden losgekoppeld van het klavier en worden verbonden met andere klank- en geluidsbronnen?

Speeldata
18 april Korzo Theater in Den Haag
24 april Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam
6 oktober Musis Sacrum in Arnhem

Deel deze pagina

Kantoor

Piet Heinkade 5
1019 BR Amsterdam
info@slagwerkdenhaag.nl

Privacy statement

Studio

Labs55
Lulofsstraat 55
2521 AL Den Haag