Music for Bones (videostill, Martha Colburn)

Music for Bones - Mexicaans spektakel

Paardenkaken als muziekinstrument? Klinkt bijzonder en dat is het ook. Het is te horen en zien tijdens Music for Bones(‘Noche de los Muertos’), een Mexicaans programma van Slagwerk Den Haag (SDH). 

De afgelopen jaren heeft SDH een sterke band opgebouwd met Mexicaanse componisten en slagwerkers. Noche de los Muertos is een eeuwenoude, Zuid-Amerikaanse traditie. Men herdenkt tijdens deze nacht gestorven familieleden, vrienden en geliefden op unieke wijze door middel van muziek, dans, bloemen, eten en samenzijn. Deze traditie heeft al vele kunstenaars, filmmakers en ook muzikanten geïnspireerd.

Bijzondere concertervaring

Music for Bones belooft een bijzondere concertervaring te worden vol uitersten. Het programma biedt niet alleen muziek van hedendaagse Mexicaanse componisten, het is ook een visueel aantrekkelijk schouwspel. Zo wordt er gebruikgemaakt van tot de verbeelding sprekende instrumenten en is er videobeeld te zien van de intrigerende visual artist Martha Colburn dat een blik gunt in een speciaal voor dit concert gecreëerde miniatuurwereld.

Paardenkaken

SDH heeft voor Music for Bones drie jonge Mexicaanse componisten uitgenodigd om hun persoonlijke invulling aan het thema Noche de los Muertos te geven. Naast nieuw werk van Carlos Iturralde heeft Hugo Morales nieuw werk geschreven waarbij hij gebruikmaakt van levensgrote paardenkaken. Samen met Martha Colburn schreef Felipe Waller een parabel waarbij SDH op houten planken speelt die doodskisten symboliseren. De ‘stemmen’ van de doden worden opgeroepen door gebruik te maken van stuiterballen die door wrijving gezang aan het hout ontlokken. Een sidderende ervaring! Peter Garland is een expert op het gebied van American Indian Music. Hij verzorgt een bijzondere opening in de foyer door daar zijn indrukwekkende Three Strange Angelsneer te laten dalen. Zijn wonderschone Apple blossom voor zes spelers op één Mexicaanse marimba, dient als muzikaal offerande. Als verrassende afsluiting geeft Christopher Fox met zijn Art of Concealment een eigenzinnige kijk op de wederopstanding.

Speeldata

zaterdag 22 februari, Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam

vrijdag 28 februari, Korzo Theater in Den Haag

Deel deze pagina

Kantoor

Piet Heinkade 5
1019 BR Amsterdam
info@slagwerkdenhaag.nl

Privacy statement

Studio

Labs55
Lulofsstraat 55
2521 AL Den Haag